Nordatlantens Brygge  
KUNSTEN.NU
KUNSTEN.NU
INDHOLD
spacer
Forside
spacer
Konkurrencer
spacer
Artikler
Nyheder
Billedserier
Fokusserier
spacer
Kunstguide
LIVE
DEBAT & KRITIK
spacer
Debatten
Anmeldelser
SERVICE
spacer
Kontakt
Annoncering
Om redaktionen
Om kunsten.nu
Tilmeld RSS
NYHEDSBREV
spacer
Prøv nyhedsbrevet

Tilmeld dig det gratis nyhedsbrev og bliv opdateret om den aktuelle kunst.

Plus meget mere!

Læs mere

FOKUS
spacer
Det fynske Kunstakademi
Det fynske Kunstakademi
En lille serie, hvor vi går tæt på Det Fynske Kunstakademi. En studerende, en lærer og rektor fortæller om, hvordan verden ser ud fra et nutidigt kunstakademi.

Læs mere

spacer
Flere fokusserier
Art Herning 2014
Roskilde Festival 2013
[AWA] Art Weekend Aarhus
N.Y.
Arven efter Fluxus
Copenhagen Art Festival 2012
Roskilde Festival 2012
Ugens klumme
Kunst, kollektivitet og netværk
UDSYN
Vidvinkel
Ugens Kunstner
Art Copenhagen 2011
Roskilde Festival 2011
Bag om linjerne
Kunsten og det offentlige rum
En ny nordisk position?
ART Herning 2011
Mellem kunst og design
Performativ kunst
PORT 2010
Art Fair Special 2010
Roskilde Festival 2010
Kunstens værdi?
Art Herning
Kan kunsten kommunikere?
Klima i kunsten
KURS
Art Fair Special
Roskilde Festival 09
KUNSTEN.NU guider til sommerens kunstoplevelser
Kunstner i virkeligheden
I værkstedet
Statens Kunstfond
U-TURN
Alt_Cph 2008
Udstillingsrum for eksperimenter
Politisk kunst
Østeuropæisk kunst
Machine-RAUM
Street Art / Graffiti
AVPDs installation Pose/Expose under årets Roskilde Festival, der legede med festivalgæsternes trang til at udstille sig selv. (Foto: Line Møller Lauritsen)
AVPDs installation Pose/Expose under årets Roskilde Festival, der legede med festivalgæsternes trang til at udstille sig selv. (Foto: Line Møller Lauritsen)
| Del

To stjerner til kunsten

[Anmeldelse] Kunsten på Roskilde Festivalen 2010 var pakket ind i markante ambitioner og bidrag fra professionelle aktører og institutioner. Men skuffelsen indtraf på lige så markant vis.

Af Mette Villum Jensen og Matthias Hvass Borello og Line Møller Lauritsen

Kunsten blev præsenteret som en væsentlig del af Roskilde Festivalens More Than Music-program. Og i år skulle det for en gang skyld varetages af dem, der virkelig kan og har forstand på det.

Profilerede kunstnere gæstede årets festival: Lydkunstneren Jacob Kirkegaard, Bjørn Nørgaard, kunstnergruppen AVPD, graffitimalere fra hele verden, arkitekt-profiler fra Berlin og performere i en lind strøm – bare for at nævne nogle af aktørerne.

Ordene fra den kunstneriske ledelse var derfor hverken få eller små. Men det kendetegnende for årets festival var, at de store institutioner ikke leverede varen, og at mange af kunstinstallationerne var præget af kaos og en eftersmag af kandiserede æbler.

Uforløste potentialer
Der er mange muligheder for at interagere med et nærmest ekstremt åbent publikum på Roskilde Festivalen, og ofte går det ikke stille for sig.

Illutrons interaktive lydinstallation Sound9 under entusiastisk brug. (Foto: Line Møller Lauritsen)Illutrons interaktive lydinstallation Sound9 under entusiastisk brug. (Foto: Line Møller Lauritsen)

I 2009 endte Uwe Max Jensens happening Hullet og Bjerget med euforisk jord-brydning blandt festivaldeltagerne og i år blev Illutrons interaktive lydinstallation Sound9 hurtigt ødelagt af den voldsomme brug. Et billede på Roskilde-publikummets velvilje og hårdførhed.

Dén mulighed og det potentiale blev langt fra udnyttet i år. Sound9 fik en hård medfart, men ligesom de resterende installationer var der ikke tale om kunst, der udfordrede publikum. Installationerne kunne indtages som en legeplads, musikken spillede og lyset blinkede.

Pinlig ping-pong og perifer performance
Også Statens Museum for Kunsts nærmest pinlige bordtennisborde kunne indtages uden den fjerneste tankevirksomhed (Danmarks største kunstinstitution på Roskilde Festivalen, mine damer og herre!).

Imens leverede Museet for Samtidskunst en række ambitiøse performances, desværre fra en scene med alt for lang afstand til publikum.

Udsmykninger og installationer
Da den indre plads åbnede torsdag den 1. juli var det installationer, skulpturer og vægværker, der mødte publikum. Installationer, der stod klar til brug og de lange sorte trævægge udsmykket af graffitimalere og gadekunstnere fra hele verdenen.

Graffitien har det godt på Roskilde Festivalen. (Foto: Line Møller Lauritsen)
Graffitien har det godt på Roskilde Festivalen. (Foto: Line Møller Lauritsen)

Når det gjaldt de mange installationer, kunne man i realiteten trække en lige linje mellem de projekter, der var skabt af ingeniører, arkitekter og kunstnere. Kort sagt: Ingen af projekterne var meget mere end de så ud og lød som.

Her var AVPD's dragende installation Pose/Expose dog en undtagelse. Den legede på fin vis med den ekshibitionisme, som også kendetegner festivalens publikum.

Hvad ville kunsten?
Man må i det hele taget spørge sig selv, hvad kunsten egentlig ville på årets festival?

Ikke udfordre, ihvertfald. Pynte? Ja, det gjorde lidt af den. Underholde? Måske, hvis den holdt så længe...

Alt i alt må man sige, at kunsten skuffede og mindede mere om et kaotisk tivoli med 'brug-og-glem-igen'-indtryk end udfordrende kunstindslag, der havde varig kraft.

Værkerne stod oftest stille og deltagelsen foregik udelukkende på værkernes præmisser, ikke omvendt. Og det er en skam, for der er ikke noget dette publikum hellere vil end at være medskabende. Det viste Uwe Max Jensens projekt sidste år og før omtalte Sound9s hårde medfart med stor tydelighed.

Professionalismens indtog
Da pressemeddelelserne tikkede ind til årets Roskilde Festival var forventningerne ellers store.

Statens Museum for Kunst og Museet for Samtidskunst var nu med og kunne præge de hårdtarbejdende, frivillige kræfter på festivalen og forhåbentlig gøre noget nyt og fremsynet ved den ret blandede dosis af kunst, som har præget festivalen.

Et billede fra performancescenen på campingområdet, hvor Museet for Samtidskunst stod for programmet. (Foto: Line Møller Lauritsen)
Et billede fra performancescenen på campingområdet, hvor Museet for Samtidskunst stod for programmet. (Foto: Line Møller Lauritsen)

Én aktør havde tænkt helt rigtigt i den sammenhæng: Det Kongelige Teater, som bidrog med midnats-forestillingen Hvem myrdede Regitze Rio. Vildt, dekadent, burlesk og overdådigt var det, og selvfølgelig helt rigtig tænkt, fordi dette publikum ikke kan få det vildt og udfordrende nok.

Og man bør tro om igen, hvis man tror at festivalgængere er altædende – tænk bare på den kritik, som musikken konstant er omgærdet af.

Udklædt bordtennis ved Statens Museum for Kunsts beskedne bidrag til festivalen. (Foto: Mette Villum Jensen)
Udklædt bordtennis ved Statens Museum for Kunsts beskedne bidrag til festivalen. (Foto: Mette Villum Jensen)
Navnet forpligter
Samme professionalisme bør være kendetegnende for de kunstneriske indslag.

Så tro ikke, kære Roskilde Festival, at vi er imponerede af tre bordtennisborde og en kasse svedbånd, bare fordi der står Statens Museum for Kunst på.

Navnet forpligter tværtimod, og den ville aldrig være gået på Orange Scene!

De to stjerner for kunstprogrammet på årets Roskilde Festival er for en hæderlig udsmykning og de store ambitioner, som fik et flygtigt liv i kraft af Museet for Samtidskunst og AVPD, der forsøgte sig med en vis professionalisme og vilje til at udfordre et både åbent og taknemmeligt men langtfra altædende publikum.



Annonce:
Randers Kunstmuseum

Kommentarer (9)

#1
08/07/2010 by Jacob Kirkegaard
Når I åbenbart ikke gad at anmelde mit Roskilde Festival værk (som hverken var del af Statens Museum eller andre institutioner) så synes jeg det er fejt at I indleder jeres negative artikel med overhovedet at nævne mit navn. Fair ville det ha været om I så havde noget konkret at sige om det (positivt som negativt), men at nævne mit navn for dernæst at kritisere noget som jeg end ikke har været med til, det er dårlig stil. Oplevede I overhovedet mit værk?
http://www.youtube.com/watch?v=-voRQX4t_iE&feature=player_embedded

#2
08/07/2010 by Camilla Rohde Madsen
Bare til jeres information, så stod der ikke Statens Museum for Kunst, på de svedbånd, som kunstner Nikolaj Recke havde skabt i samarbejde med SMK, men derimod I Miss Sol Lewitt. Svedbåndene er en fortsættelse af Nikolaj Reckes værk The dots over the i'es in the sentence I Miss Sol Lewitt.

Sol Lewitt, som døde i 2007 anses for at være fader til den konceptkunst, der i 1960erne revolutionerede med værker, der ikke primært var visuelle smukke, men intellektuelt stimulerende. Værker hvor idéen kom før billedet.

Konceptkunsten udgør en gennemgående inspiration i Nikolaj Reckes værker, og sætningen kan således læses som et hommage til LeWitt, der adresserer hans fraværd som person og nærvær som idé. Men også mere generelt som et hommage til kunsten som idé og et redskab til at reflektere over verden med.

Fotografierne i serien The dots over the i'es in the sentence I miss sol lewitt er ikke taget i et hvilket som helst landskab. Det er det amerikanske South West, hvor ikke bare Det Vilde Vestens mytologi har sin oprindelse, men som også er hjemsted for Land Art’en, der ligeledes i 1960erne revolutionerede ved at bryde med konventionen om, at kunstværket nødvendigvis havde hjemme i galleriets hvide rum. Land Art’en brød ud af galleriet og udforskede hele verden ikke bare som sit udstillingsrum, men også som sit materiale...

Som sådan kan man vel sige, at placeringen af Nikolaj Reckes I Miss Sol Lewitt svedbåndene på Roskilde Festival, er et fint kunstnerisk indgreb...

#3
10/07/2010 by matthias
@Jacob

Jeg nævner dig primært for at illustrere den øgede profil (ligesom Bjørn Nørgaard). Det er et fint værk, du deltager med, hvor der endda er lavet gode forhold til oplevelsen, men værket var ret dårligt profileret (det var hele Nordic området iøvrigt!!!), synes jeg og egentlig ikke en del af den overordnede profil, som jeg fokuserer på.

Det bliver meget overfladisk (der er virkelig mange indslag og man oplever ikke alle i optimale forhold..) og det afspejler anmeldelsen også. Det er nærmest kaotiske forhold at opleve kunst under, og det her er også et bud/forsøg på at betragte profilen og den overordnede kurs fra en ret distanceret position.

Jeg beklager, hvis du føler dig uretfærdigt behandlet. Det er der så nok flere, der gør...

@Camilla
Jeg skrev: "Så tro ikke, kære Roskilde Festival, at vi er imponerede af tre bordtennisborde og en kasse svedbånd, bare fordi der står Statens Museum for Kunst på." – jeg henviser ikke til påskriften 'I Miss Sol Lewitt', men det at Danmarks største kunstinstitution profilerer sig ved at være med de unge på R.F. og spænder sig op til tre bordtennisborde med tilhørende svedbånd.

Mvh. Matthias, red.

#4
11/07/2010 by Suzanne Stokholm
Jeg har deltaget 20 år på Roskilde Festivalen og set og oplevet rigtigt meget spirende kreativitet Min reaktion er, at kunstanmeldere og Gallerier og museumer ikke skal kommentere på kreativiteten på Roskilde festivalen. Lad det forblive i dets uskyld og rekruter læsere og museums gæster på anden vis.
Mange hilsner
Suzanne Stokholm

#5
12/07/2010 by matthias
@Suzanne

Det vil festivalen langt fra være enig med dig i. For deres kunstneriske bestræbelser er jo netop tænkt som et indspark i den generelle kunstverden.
Læs bare interviewet i fokusserien med Sebastian G. L. Christensen ('Roskilde Festival – nu med kunstambitioner'). Det er nu iøvrigt ligeså meget R.F., der rekruterer kunstinteresserede..

Den kunstneriske profilering i år har jo netop været rettet mod en styrket faglighed. Det skal da både tages seriøst og reflekteres kritisk over af andre end R.F. selv, skulle jeg mene.

Mvh. Matthias, red.

#6
12/07/2010 by Marianne Grymer Bargeman
Jeres oplevelse af SMKs indsats på Roskilde Festival er interessant. Vores oplevelse var, at publikum var utrolig glade for vores projekt. Det var sjovt, interaktivt, involverende og ligetil, og passede derfor til den sammenhæng, det var skabt til (warm-up dagene på campingområdet). SMK tager ikke på RF for at lave det samme som vi gør på Sølvgade. Vi tager derimod på RF for at lære noget om vores brugere (vi har arbejdet målrettet med unge siden 2005 (u.l.k.)). Vi tager på RF for at udvikle vores måde at navigere på. Og endelig tager vi på RF for at pirre nysgerrigheden og gøre nye potentielt kunstinteresserede opmærksomme på kunstens mangfoldighed. Vi havde oplevelsen af at komme i dialog med brugerne på en ny og konstruktiv måde. Det dialogiske møde lykkedes bl.a. fordi vi som institution var på udebane. Netop det rejser i sig selv relevante spørgsmål om kunsten og museets rolle i samfundet. Det er rigtig fint og vigtigt at diskutere kunstens rolle på RF. Vi oplevede, at vi sammen med RF udviklede en god idé, der mødte et behov. Se mere på www.smk.dk/pingout-with-smk


#7
12/07/2010 by Per Corell
Hvad angår Sol Lowit er det er sjovt hvordan selv i dag, indenfor arkitektur, konstruktion og fabrikation at der er så få der evner at se ud over de trivielle 3 planer. At det er en AhA oplevelse at fatte strukturen på det primitive plan vi forstår, -- kig jer omkring istedet, måske en ny forståelse af strukturen istedet for en gentagelse og genopleven kan ændre tingene fundamentalt, ligesom blot en ny måde at sætte tingene sammen kan skabe en ny verden, men så skal man nok se udenfor murene, have lidt videre visioner.

http://img233.imageshack.us/img233/1976/25733.jpg

http://www.designcommunity.com/scrapbook/images/1775.jpg

#8
19/07/2010 by matthias
@Marianne Grymer Bargeman

Ja, i mine øjne fik SMK meget ud af at være til stede på R.F.: Mødet med potentielle nye brugere, street credit i rigelige mængder og en stærk profilering af et samarbejde med DK's tredje største brand (R.F.).

R.F.'s eller SMK's behov? Primært SMK's behov ville mit bud være...

SMK leverede ikke en ramme for en kunstoplevelse, men en ramme for en aktivitet, der ikke var meget andet end aktiviteten selv; bordtennis. Jeg ville mene at SMK – ligesom Museet for Samtidskunst i Roskilde gjorde – burde have mødt op til R.F. med et fagligt profileret projekt, der havde et poetisk, måske ligefrem kritisk potentiale. Noget, der kunne pirre publikum/deltageren og starte andet end en snak om, hvad kunst kan være.

Hvis jeg skal være helt ærlig, synes jeg bordtennis med tilhørende kunstpynt er alt for tyndt og overhovedet ikke interessant som et udgangspunkt for en kunstdiskussion heller. Det burde have været udviklet yderligere for overhovedet at give mening som kunstindslag.

Det er vigtigt at SMK går i dialog med R.F. om kunstens og SMK's rolle på festivalen, men det er mindst ligeså vigtigt at SMK vedholder sin integritet og deler ud af al den viden og kompetence museet rummer (netop resultaterne fra u.l.k.).

Den kombination rummede indslagene fra Det Kongelige Teater, Det Danske Pigekor, CPH PIX/DOX og mange andre.

Sig ikke at SMK ikke har de fornødne kompetencer til at lave/kuratere et interessant deltagerbaseret projekt på en festival, hvor folk typisk er vilde med at deltage og gerne vil udfordres (både fysisk og intellektuelt).

Mvh. Matthias, red.

#9
01/08/2010 by Jens Peder Søndberg
Det at gå ud i det offentlige rum er en ting. Noget andet er at gøre sig synlig bland 80.000 på et begrænset område.

Skriv en kommentar

Dit navn

Din email (bliver ikke vist offentligt)

Din kommentar

Husk mig

For at undgå spam bedes du indtaste talrækken på billedet i tekstfeltet

Annonce:
Kunsthal Charlottenborg
Modtag vores gratis nyhedsbrev
FAKTABOKS
spacer
Type: Festival

Titel: Roskilde 2010

Medvirkende:
AVPD
Jacob Kirkegaard
Illutron
Bjørn Nørgaard
Stine Marie Jacobsen
Ulla Hvejsel
Sonya Schönberger
Valby Vokalgruppe
CEO Bend-O-Rama
Olof Olsson
NSOM
J&K
Christina Hamre
Bank&Rau
Nikolaj Recke
Jens Galschiøt
m. fl.

Start: 27/06/2010

Slut: 04/07/2010

Sted:
Roskilde Festival
Havsteensvej 11
4000 Roskilde
4636 6613

www.roskilde-festival.dk

BILLEDER
spacer
Klik på artiklens billeder for stor visning

+ VIS ALLE BILLEDER

FOKUS: Roskilde Festival 2010
Roskilde Festival 2010
Kunsten spiller en væsentlig rolle i inddragelsen af publikummet på Roskilde Festivalen. KUNSTEN.NU rapporterer i den næste uges tid fra årets kunstneriske indslag og tiltag.

Klik her

LÆS OGSÅ
(Foto: Line Møller Lauritsen)
'Det er god stil at give plads til subkulturen'
[Interview] De mange 100 meter graffiti på festivallens indre plads males af et stort hold danske og internationale malere. KUNSTEN.NU mødte én af dem. Læs mere
LÆS OGSÅ
Ét af Illutrons ni værker på indre plads. Her kan man putte el-apparater i vand. (Foto: Mette Villum Jensen)
Det man ikke må derhjemme
[Interview] KUNSTEN.NU snakkede med to aktører, hvis kunstprojekter begge spiller på Roskilde Festivalens særlige menneskelige adfærd. Læs mere
LÆS OGSÅ
Kunstgruppen AVPD er en af de stærkt profilerede grupper, som nu deltager på festivalen for tredje gang. Her et aftenview fra gruppens installation i 2009. (Foto: Pernille Rom Bruun)
Roskilde Festival – nu med kunstambitioner
[Interview] Roskilde Festivalen har som noget nyt forsøgt at gøre op med den godtroende amatørisme og engageret sig i professionelle partnerskaber. Læs mere
LÆS OGSÅ
Backstage Beer Musical (Foto: Pressefoto)
Ølperformance blandt øldrikkere
[Anmeldelse] Backstage Beer Musical forsøgte at nå igennem til fulde folk på Roskilde Festivalen, men det kan være svært med budskabet: Det kan være dumt at drikke øl! Læs mere
LÆS OGSÅ
Små yndige huse, man kan tage sig et hvil i ved badesøen på camping East.
Roskilde Festival – ét stort kunstværk
[Billedserie] Roskilde Festivalens campingområde er et stort, usnobbet, ligefrem og livsbekræftende kunstværk. Læs mere
LÆS OGSÅ
Et øjebliksbillede fra ét af sidste års publikumsinddragende kunstprojekter (her projektet Hullet og Bjerget af Uwe Max Jensen). Foto: Morten Perregaard
Kunsten holder festival med dig
[Reportage] Roskilde Festivalen byder traditionen tro på en masse kunst, der vil have os til at deltage aktivt. Læs mere
LÆS OGSÅ
Kunsten på sidste års Roskilde Festival deltog blandt andet i klimadebatten. Her fra Penguin Armys hovedkvarter, hvor bæredygtighed var på dagsordenen. Foto: Lise Bøgh Sørensen
KUNSTEN.NU på Roskilde Festival 2010
[Nyhed] KUNSTEN.NU drager afsted mod Dyrskuepladsen for at rapportere om festivalens mange kunstprojekter. Læs mere

BILLEDSERIER
Tina Maria Nielsen: Naked (detalje), 2014. På Hver og én, Charlotte Fogh Gallery. Foto: Gert Skærlund Andersen

Hverdagsobjekter i bronze og voks

Campaus vertikale linjer

Værker fra Kunstakademiet

Almindelige mennesker

Fælles-forfest

Rum uden for rækkevidde

Science fiction fra 1964 som inspiration

Jens Galschiøt - Kunst til eftertanke

+ FLERE BILLEDSERIER

NYHEDER
spacer

9. apr: Hjemløs flytter permanent ind i Europaparlamentet

8. apr: Gallerifusion i Borgergade

7. apr: Kongens Nytorv får nyt byrum

7. apr: Kunstnerbøger i Rema 1000

4. apr: Kunstnere bytter jord hen over den dansk-tyske grænse

3. apr: Salon: Kan kunsten forbedre samfundet?

2. apr: Nordisk synergi?

1. apr: Glas-penis og gennemsigtig bryllupskage

1. apr: Ny kunsthal for digital kunst

1. apr: Alkohol til ferniseringer forbydes

29. mar: Den Frie inviterer til seminar om kunst og arkitektur

28. mar: Online genvej til fynske kunstoplevelser

+ FLERE NYHEDER

MEST LÆSTE
Har inklusionen af amatøren ophævet de kvalitative kriterier for kunsten? (Foto: sxc.hu)

De kalder sig kunstnere

Indspark fra udkanten

Ugens kunstner - Jacob Tækker

Shamanens sære streger

Hverdagsobjekter i bronze og voks

Køln Kunstmesse er tilbage!

“Kunstskoler handler om at få modstand”

Identitetsforvirring i Skagerrak

+ FLERE ARTIKLER

ANMELDELSER
Installationsview, Udenfor Her af Johanne Sigvardsen og Sophia M. Seitz-Rasmussen. (Pressefoto)

Mellem skyerne

Dvælende, åndende rum

Dødens katedral

Hackerkunst vil for lidt

Sort krop i den hvide kube

Market 2014: Et nordisk kompas

Bøger som kunstværker

Med næb og klør i Drømmeland

+ FLERE ANMELDELSER

REPORTAGER
Art Cologne er tilbage på banen som en kunstmesse, dem, der er noget indenfor musikken, regner med. Pressefoto

Køln Kunstmesse er tilbage!

Indspark fra udkanten

Institutionen i transit

Art Dubai: Flot, dyrt og censureret

"Tjener, der er et dyr i min drink"

Billeder og de tusind ord

Fra vilde tornadoer til nye skud

Med kunstneren på militærøvelse

+ FLERE REPORTAGER

INTERVIEWS
Johannes Sivertsen. Foto: Lene Grønborg Poulsen

“Kunstskoler handler om at få modstand”

Gavin Turk: Kig igen!

Identitetsforvirring i Skagerrak

“Vores designs er et portræt af Brasilien”

Doug Ashfords sociale genoptræning

POWERSYSLER: Frirum med potentialer

HuskMitNavn: Det må gerne være sjovt

På Lynnerups massagebriks

+ FLERE INTERVIEWS

Annonce:
Kompetencecenter for Børn, Unge og Billedkunst
Kunsthøjskolen i Holbæk
Danske Grafikere
Kunstbygningen i Vrå
Bornholms Højskole
Århus Kunstakademi
Kunsthøjskolen på Ærø
Krabbesholm
Statens Værksteder for Kunst
Søgning | Om annoncering | Om nyhedsbrevet | Om kunsten.nu | Kontakt
Copyright © 2008 kunsten.nu. Mere om ophavsret